Gazpacho musíte ochutnat

Jak jsem si oblíbil gazpacho

Když jsem poprvé ochutnal gazpacho, přiznám se, že jsem byl poněkud skeptický. Studená polévka? Vždyť to nemůže být dobré, říkal jsem si. Nicméně, jakmile jsem se odvážil tuto tradiční španělskou pochoutku vyzkoušet, změnil jsem názor. Gazpacho mě okouzlilo svou svěžestí, jednoduchostí a bohatou chutí. A tak začala má láska k tomuto jedinečnému pokrmu.

Poprvé jsem gazpacho ochutnal během letní dovolené v Andalusii. Bylo to na jednom malebném náměstíčku, kde jsme s přáteli zasedli do stínu venkovní zahrádky. Objednal jsem si gazpacho jako předkrm, aniž bych měl tušení, jak moc mě osloví. Hned po prvním soustu mě překvapila kombinace chladivé zeleninové chuti a jemné kořenitosti. Bylo to jako závan čerstvého vzduchu v parném letním dni.

Od té doby jsem začal gazpacho vyhledávat. Nejen že je to zdravé a osvěžující jídlo, ale také mě baví jeho příprava. Začal jsem experimentovat s různými ingrediencemi a postupy, až jsem nakonec našel svůj vlastní recept, který mi nejvíce vyhovuje.

Můj osobní recept na gazpacho

Pokud máte chuť vyzkoušet si doma udělat gazpacho, zde je můj oblíbený recept:

Ingredience:

- 6 zralých rajčat

- 1 okurka

- 1 červená paprika

- 1 zelená paprika

- 1 menší červená cibule

- 2 stroužky česneku

- 2 krajíce bílého chleba (nejlépe den starého)

- 3 lžíce olivového oleje

- 2 lžíce červeného vinného octa

- Sůl a pepř dle chuti

- Ledová voda nebo kostky ledu na zředění

Postup:

1. Rajčata spařte horkou vodou, oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Okurku oloupejte a nakrájejte na kostičky. Papriky očistěte a nakrájejte na menší kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek oloupejte a rozdrťte.

2. Chléb namočte do vody a nechte chvíli nasáknout, poté ho vyždímejte.

3. Všechny připravené ingredience vložte do mixéru nebo kuchyňského robotu a rozmixujte dohladka. Pokud je směs příliš hustá, přidejte ledovou vodu nebo několik kostek ledu.

4. Přidejte olivový olej a vinný ocet a znovu krátce promixujte. Ochutnejte a dochuťte solí a pepřem dle potřeby.

5. Hotové gazpacho dejte do ledničky alespoň na hodinu vychladit, aby se chutě dobře propojily.

6. Před podáváním gazpacho ještě jednou promíchejte a servírujte vychlazené. Můžete ozdobit kousky zeleniny nebo kapkou olivového oleje.

Gazpacho je skvělé jako předkrm nebo lehký letní oběd. Vyzkoušejte můj recept a možná si tuto španělskou lahůdku zamilujete stejně jako já! Radek